GÖNEN BARAJ GÖLÜ VE KUMKÖY REGÜLATÖRÜ TASLAK ÖZEL HÜKÜMLERİ 1. Amaç
İçme ve kullanma suyu temin edilen Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörünün su kalitesinin korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları oluşturmaktır.
2. Kapsam ve Hukuki Dayanak
Bu özel hükümler, Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Havzalarını kapsar. Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Havzaları için belirlenen bu özel hükümler, 28/10/2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde hazırlanmıştır.
3. Tanımlar
Bu özel hükümlerde geçen;
3.1. Alıcı ortam: Atıksuların deşarj edildiği veya dolaylı olarak karıştığı göl, akarsu ile yeraltı suları gibi yakın veya uzak çevre,
3.2. Atıksu altyapı tesisleri: Evsel ve/veya endüstriyel atıksuları toplayan kanalizasyon sistemi ile atıksuların arıtıldığı ve arıtılmış atıksuların nihai bertarafının sağlandığı sistem ve tesislerin tamamını,
3.3. Atıksu altyapı tesisleri yönetimi: Mahallin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altında atıksu altyapı tesislerinin inşası, bakımı ve işletilmesinden sorumlu olan; mücavir alan sınırları içinde belediyeleri, mücavir alan sınırları dışında İl Özel İdaresi ve köy muhtarlıklarını, organize sanayi bölgelerinde organize sanayi bölgesi yönetimini, küçük sanayi sitelerinde kooperatif başkanlıklarını,
3.4. Bakanlık: Orman ve Su İşleri Bakanlığını,
3.5. Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Havzası: Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü ’nü besleyen yüzeysel suların toplandığı bölgenin tamamını,
3.6. Günübirlik tesis alanları: Kamp yapma ve konaklama birimi ihtiva etmeyen, duş, tuvalet, gölgelik, soyunma kabini, yeme-içme, eğlence ve açık spor alanları gibi imkanları günübirlik olarak sağlayan alanları,
3.7. İyi tarım uygulamaları: 7/12/2010 tarihli ve 27778 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik kapsamında uygulanması gereken işlemleri,
3.8. Köy yerleşik alanı: Köy ve mezraların ibadet yeri, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alanı, 3.9. Köy yerleşik alanı civarı: Köy yerleşik alan sınırı ile bu sınırın 100 m dışından geçirilen, Valiliklerce tespit edilerek il idare kurulunca karara bağlanan sınırın içinde kalan alanı,
3.10. Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi: Kültür ve Turizm Bakanlığı
tarafından belirlenmiş ve planlanmış alanları,
3.11. Mevcut yapı: Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Havzaları Özel Hükümlerinin yürürlüğe girmesinden önce havzada var olan ve ilgili mevzuata uygun olarak inşaat ruhsatı veya yapı kullanma izni almış yapıları,
3.12. Koruma Alanları
Baraj Gölü: Gönen Baraj Gölü’nün maksimum su seviyesi olan 162,94 metre kotuna kadar olan alanı,
Regülatör: Kumköy Regülatörü’nün maksimum su seviyesine kadar olan alanı,
Mutlak koruma alanı: Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 50 metre genişliğindeki kara alanı,
Kısa mesafe koruma alanı: Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü mutlak koruma alanı sınırından itibaren yatayda 950 metre genişliğindeki kara alanı,
Uzun mesafe koruma alanı: Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Kısa mesafe koruma alanı sınırından itibaren yatayda su toplama havzasının sınırına kadar olan
alanı,
Tarımsal ve hayvancılık maksatlı yapı: Toprak koruma ve sulamaya yönelik altyapı tesisleri, entegre nitelikte olmayan hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafaza tesisleri ile zorunlu olarak tesis edilmesi gerekli olan müştemilatı, mandıra, üreticinin bitkisel üretime bağlı olarak elde ettiği ürünü için ihtiyaç duyacağı yeterli boyut ve hacimde depolar, un değirmeni, tarım alet ve makinelerinin muhafazasında kullanılan sundurma ve çiftlik atölyeleri, seralar, tarımsal işletmede üretilen ürünün özelliği itibarıyla hasattan sonra iki saat içinde işlenmediği takdirde ürünün kalite ve besin değeri kaybolması söz konusu ise bu ürünlerin işlenmesi için kurulan tesisler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı olduğu kabul edilen entegre nitelikte olmayan diğer tesisleri,
Tarımsal amaçlı entegre tesis: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı olduğu kabul edilen yapıların dışındaki, birincil üretim aşamasından sonra, ürünlerin fiziksel ve/veya kimyasal işleme tabi tutulacağı tesisleri,
Turizm Merkezi: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş alanları,
Zati ihtiyaç: Bir ailenin asgari geçimini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan ve ilgili valilik tarafından ailenin diğer gelir kaynakları da göz önünde bulundurularak belirlenen azami hayvan sayısını, ifade eder.
4. Genel Hükümler
4.1. Havza içinde bulunan kamuya ait araziler de koruma alanları için belirlenen kısıtlamalara tabidir.
4.2. Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Havzaları Özel Hükümlerinin yürürlüğe girmesinden önce mevcut onaylı imar planları, tespit edilen köy yerleşik alanı ve civarı sınırları geçerlidir.
4.3. Her türlü ölçekteki plan değişikliklerine ve yeni yapılacak planlara bu özel hükümler aynen işlenir.
4.4. Çevre Düzeni Planı kararları ile belirlenmek kaydıyla, Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgeleri ve Turizm Merkezlerinde maksimum 100 yataklı konaklama tesislerinin yapımına, bu tesislerden kaynaklı, termal su kullanımı da dahil olmak üzere her türlü atık suyun Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği deşarj standartlarına uygun olarak arıtılarak bertaraf edilmesi şartı ile izin verilebilir.
4.5. İlgili kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler, Ek-1’de verilen Havza Koruma Planı Uygulama Programı'nda belirtilen tedbirleri tanımlanan sürelerde yerine getirmekle yükümlüdür.
4.6. Arıtma tesisleri ve kanalizasyon sistemleri inşası, Ek-1’de verilen Havza Koruma Planı Uygulama Programı'nda belirtilen sürelerde eş zamanlı olarak yürütülür.
4.7. Havzadaki atıksu arıtma tesislerinde arıtılan evsel atıksular için 31.12.2004 tarihli ve
25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği deşarj standartları uygulanır.
4.8. Havzadaki yeraltı suları, 7.4.2012 tarihli ve 28257 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde korunur.
4.9. Havza içerisinde baraj gölünü ve regülatörü besleyen yüzeysel sulara atık boşaltılmasına ve arıtılmamış atıksu deşarjına izin verilmez.
4.10. Havzada hâlihazırda atıksu arıtma tesisinden yararlanamayan yerleşimler evsel atıksularını aşağıda verilen atıksu arıtma yöntemlerini kullanarak bertaraf etmekle mükelleftir.
Nüfusu 500’den düşük olan yerleşimlerden mutlak ve kısa mesafeli koruma alanında kalanların atıksuları sızdırmasız fosseptiklerde toplanarak periyodik olarak bir atıksu altyapı yönetimine belge karşılığı teslim edilir. Uzun mesafeli koruma alanında kalanların atıksuları ise sızdırmalı fosseptiklerle uzaklaştırılır.
Nüfusu 500 ile 2000 arası olan yerleşimlerde doğal arıtma sistemi kurulur.
Nüfusu 2000’den yüksek olan yerleşimlerde paket arıtma tesisi kurulur.
4.11. Havzadaki bütün düzensiz katı atık depolama sahaları, ilgili mevzuat doğrultusunda ve Ek-1’de verilen Havza Koruma Planı Uygulama Programı'nda belirtilen sürelerde kapatılarak rehabilite edilir.
4.12. Baraj gölü ile regülatörü besleyen akar ve kuru derelere hafriyat artığı, moloz ve inşaat malzemesinin dökülmesine izin verilmez.
4.13. Baraj gölü ile regülatörü besleyen akar ve kuru dereler ile baraj gölü ile regülatöre evcil hayvanların sokulmasına izin verilmez. Hayvanların su ihtiyacını karşılamak için su kaynakları dışında sıvat (yalak) vb. yapılar oluşturulur.
4.14. Baraj Gölü ve Regülatör Havzalarının genelinde halkın zati ihtiyacı karşılayacak miktarda kanatlı hayvan yetiştirilmesine izin verilir.
4.15. Baraj Gölü ve Regülatör Havzalarının genelinde büyükbaş hayvan sayısı 36.000’i, küçükbaş hayvan sayısı ise 35.000’i geçemez.
4.16. Hayvansal atıklar 11.02.2017 tarih ve 29976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Nitrat Kirliliğinin Önlenmesine Yönelik İyi Tarım Uygulamaları Kodu Tebliği’ne uygun olarak bertaraf edilir.
4.17. Tarımsal faaliyetlerde kullanılacak olan gübrelerin depolanması için inşa edilen kimyasal gübre depoları baraj gölü ve regülatöre, akarsulara ve yeraltı sularına karşı potansiyel kirliliği en aza indirecek şekilde konumlandırılır. Kimyasal Gübre depoları, işletme içerisinde ve çevresinde bulunan kuyu ve benzeri su kaynaklarından en az 30 m; nehir, dere ve drenaj kanallarına uzaklığının en az 100 m uzaklıkta yapılır. Kimyasal gübre depolama tesislerinin kapasitesi doğrudan tahliye veya yüzeysel akıntı ve toprağa karışma yoluyla su kirlenmesini önleyecek şekilde inşa edilir. Gübre depolama alanının üzeri mutlaka kapatılır.
4.18. Terk edilen maden sahaları, 23.01.2010 tarihli ve 27471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği çerçevesinde rehabilite edilir.
4.19. Su alma yapısının sürekli olarak Gönen Barajına taşınması halinde ve Kumköy Regülatörü’nden içme suyu temin edilmemesi durumunda, Kumköy Regülatörü çevresindeki koruma alanları iptal edilecektir.
4.20. Yaz aylarında içme suyu Kumköy Regülatörü yerine Gönen Barajının üst kotundan alınır.
4.21. Baraj Gölü ve Regülatör Havzaları içinde yeni bir içme suyu barajı kurulması durumunda bu baraj için mevzuat kapsamında belirlenen koruma alanları ve esasları geçerli olacaktır. Bu baraj havzası alanı Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatör Havzaları dışında kabul edilecektir.
4.22. Baraj ve regülatörün mütemmim cüzi niteliğindeki zorunlu yapıların inşa edilmesine izin verilebilir.
4.23. Bu özel hükümlerde yer almayan kirlilik kontrolü ve çevre altyapısı ile ilgili hususlar ile ilgili olarak 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikleri geçerlidir.
4.24. Bu özel hükümlerde yer almayan hususlar ile ilgili olarak 28 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümleri geçerlidir.
5 Koruma Alanları ve Koruma Esasları
5.1. Baraj Gölü ve Regülatöre İlişkin Koruma Esasları
5.1.1. Baraj Gölü ve regülatör maksimum su kotlarının altında kalan alanlarda hiçbir faaliyete izin verilmez.
5.1.2. Arıtılmış olsa dahi baraj gölü ve regülatöre doğrudan atıksu deşarjına izin verilmez.
5.1.3. Her türlü atık ve artığın baraj gölü ve regülatöre atılması yasaktır.
5.1.4. Baraj gölü ve regülatörden kum ve çakıl alınmasına izin verilmez.
5.1.5. Baraj ve regülatörün mütemmim cüzi niteliğindeki zorunlu yapıların inşa edilmesine izin verilebilir.
5.1.6. Baraj gölü ve regülatör içinde dip savak ve bentik temizliği haricinde taban taramasına izin verilmez. Baraj gölü ve regülatör içindeki mevcut su içi bitkileri belirli aralıklarla, içme ve kullanma suyunu kullanan ilgili idarenin uygun görüşü ile hasat edilebilir.
5.1.7. Baraj gölü içinde, mevcutlar dışında, yeni iskele yapımına izin verilmez. Yalnızca sportif maksatlar için sökülüp takılabilir nitelikte, ahşap malzeme kullanılarak yapılan geçici iskele kurulmasına, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından izin verilebilir.
5.1.8. Baraj gölü ve regülatör içinde su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğine izin verilmez.
5.1.9. Baraj gölü ve regülatör içinde sportif amaçlı olta balıkçılığı ve rekreasyon kullanımları için cepler teşkil edilebilir. Bu cepler içme ve kullanma suyu alma yapısına 300 metreden daha yakında olamaz.
5.2. Mutlak Koruma Alanına İlişkin Hükümler
5.2.1. Mutlak Koruma Alanı sınır çizgisi yerleşim alanlarının içinden geçiyorsa Mutlak Koruma Alanına ilişkin hükümler tüm yerleşim yeri için uygulanır.
5.2.2. İmar planı bulunmayan yerleşim alanlarında mevcut yapı dokusu korunur ve yeni yapılara izin verilmez.
5.2.3. Bu alanda köy gelişme alanı belirlenemez.
4.25. Bu alanda, çevre korumaya yönelik altyapıları ile baraj ve regülatörün mütemmim cüzi niteliğindeki zorunlu yapılar dışında yeni yapılara izin verilmez. Mevcut yapılarda ise, inşaat alanında değişiklik yapmamak ve kullanım maksadını değiştirmemek şartıyla gerekli bakım ve onarım yapılabilir. Mevcut yapılardan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlarca riskli yapı olduğu tespit edilenler, inşaat alanında değişiklik yapmamak, kullanım amacını değiştirmemek ve üzerinde bulunduğu taşınmazları ifraz işlemine tabi tutmamak şartıyla yıkılarak yeniden inşa edilebilir. Parsel tevhidi ile yapı yoğunluğu, inşaat alanı ve emsal değeri arttırılamaz.
5.2.4. Hazine arazilerinde herhangi bir faaliyete izin verilmez.
5.2.5. Bu alandaki mevcut yapılardan kaynaklanan evsel nitelikli atıksular kanalizasyon sistemi yok ise sızdırmasız fosseptiklerde toplanır; ilgili idarece periyodik boşaltımı sağlanır, bir atıksu altyapı yönetimine belge karşılığı teslim edilir. Bu alandaki mevcut yapılardan kaynaklanan evsel nitelikli atıksular kanalizasyon sistemi var ise bir arıtma tesisine kanalizasyon sistemi ile bağlanır.
5.2.6. Bu alanda her türlü katı ve tehlikeli atık ve artıkların dökümüne, depolanmasına ve bertarafına izin verilmez.
5.2.7. Doğal bitki örtüsü korunur. Bu alandaki hazine arazilerine, yaprak dökmeyenler öncelikli olmak üzere, bölgeye özgü ağaçlar dikilir.
5.2.8. Bu alanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrolünde yerleşik halkın zati ihtiyacını karşılamak amacı ile hayvancılık faaliyetlerine ve kontrollü otlatmaya izin verilebilir.
5.2.9. Bu alanda baraj gölünü besleyen derelerde su ürünleri yetiştiriciliğine izin verilmez. 5.2.10. Bu alanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetiminde organik tarım uygulamalarına izin verilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun görüşleri doğrultusunda organik tarım yapılamayacağının teknik olarak raporlandığı durumlarda, iyi tarım uygulamalarına izin verilebilir.
5.2.11. Bu alanda hiçbir sanayi kuruluşuna, kimyasal madde depolarına ve turizm tesisine izin verilmez.
5.2.12. Bu alanda madencilik faaliyetlerine izin verilmez.
5.2.13. Bu alanda yeni karayolu yapımına izin verilmez.
5.2.14. Bu alanda yeni akaryakıt istasyonlarına, gaz dolum istasyonlarına, yol kenarı dinlenme tesisi, oto bakım ve benzeri faaliyetlere izin verilmez. Mevcut akaryakıt istasyonları ve gaz dolum istasyonları TSE’nin ilgili standartlarına uygun hale getirilinceye kadar kapatılır. Standartlara uygun hale getirilen istasyonlarda akaryakıt ve gaz satışı dışında dinlenme tesisi, oto yıkama, bakım, yağ değişimi ve benzeri faaliyetlere izin verilmez.
5.2.15. Mevcut yol güzergâhlarında bakım ve onarım çalışmaları, mevcut ulaşım altyapısını iyileştirici çalışmalar yapılabilir.
5.3. Kısa Mesafe Koruma Alanına İlişkin Hükümler
5.3.1. Bu alanda onaylı Çevre Düzeni Planı ve imar planları geçerlidir. İmar planlarında nüfus yoğunluğunu artıran değişiklikler yapılamaz. İmar planı değişikliği ve revizyonunda Bakanlığın görüşünün alınması zorunludur.
5.3.2. İmar planı bulunmayan yerleşim alanlarında yapılacak yeni yapılaşma için Bakanlığın görüşünün alınması şartıyla 02/11/1985 tarihli ve 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
5.3.3. Doğal afet (deprem, sel, heyelan, yangın gibi) yaşanması durumunda, zarar gören yapıların yeniden inşası veya onarımında Çevre Düzeni Planı, mevcut imar planları, imar planı olmayan alanlarda Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
5.3.4. Evsel nitelikli atıksular arıtıldıktan sonra, Bakanlığın uygun görüşü ile baraj gölü ile regülatörü besleyen akarsulara Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nce belirlenen deşarj standartlarına uyması koşuluyla deşarj edilebilir.
5.3.5. Bu alanda katı ve tehlikeli atık ve artıkların dökümüne, depolanmasına ve bu alan içinde bertarafına izin verilmez.
5.3.6. Bu alanda hafriyat artığı, moloz ve inşaat malzemesi dökülmesine izin verilmez.
5.3.7. Doğal bitki örtüsü korunur. Bu alandaki hazine arazilerine, yaprak dökmeyenler öncelikli olmak üzere, bölgeye özgü ağaçlar dikilir.
5.3.8. Bu alanda, şevlerden kaynaklanabilecek toprak erozyonunu önleyici tedbirler alınır ve yol kenarları ağaçlandırılır.
5.3.9. Tarım alanlarında yüzeysel akışla taşınan suların baraj gölüne ve regülatöre kolay ulaşmasını engelleyecek sürüm tekniklerinin kullanılması esastır. 5.3.10. Tarım alanlarında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrolünde iyi tarım uygulamalarına geçilir, organik tarıma geçilmesi ise teşvik edilir.
5.3.11. Bu alanda hayvancılık faaliyetlerine ve kontrollü otlatmaya, yerleşik halkın zati ihtiyacını karşılamak maksadıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kontrolünde izin verilir.
5.3.12. Bu alanda entegre hayvancılık faaliyetine izin verilmez. Ancak yerleşik halkın zati ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, entegre tesis niteliğinde olmayan kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları gibi konut dışı yapılara, atıksularının ve katı atıklarının uygun yöntemlerle, sızdırmazlık sağlanarak ilgili mevzuat kapsamında depolanması ve bertaraf edilmesi şartıyla izin verilir.
5.3.13. Bu alanda baraj gölünü ve regülatörü besleyen akarsularda su ürünleri yetiştiriciliğine izin verilmez.
5.3.14. Bu alanda sanayi tesisine izin verilmez.
5.3.15. Bu alanda madencilik faaliyetlerine izin verilmez.
5.3.16. Bu alanda yeni akaryakıt istasyonlarına, gaz dolum istasyonlarına ve kimyasal madde depolarına izin verilmez. Mevcut tesisler mer’i mevzuat çerçevesinde faaliyetlerini sürdürürler.
5.3.17. Günübirlik kullanım amaçlı kamu yararına yönelik, sökülüp-takılabilir malzemeden oluşan, geçici nitelikteki kır kahvesi, tuvalet, büfe, açık spor alanları gibi yapılara, yeşil alan, çocuk bahçesi ve mesire yerlerine izin verilebilir. Bu günübirlik tesis alanlarında, minimum 2000 metrekare alanda izin verilen yapıların kapalı kısımlarının toplam alanı 30 metrekareyi ve yapı yüksekliği 4.50 metreyi geçemez. Bu yapılardan kaynaklanan atıksular, sızdırmaz nitelikteki fosseptiklerde toplanarak, bir atıksu altyapı yönetimine belge karşılığı teslim edilir.
5.3.18. Bu alanda mevcut karayollarında yapılacak genişletme ve tadilat çalışmaları Bakanlık uygun görüşleri doğrultusunda yapılabilir.
5.3.19. Bu alanda yeni bir karayolu güzergâhına Bakanlığın görüşü alınmak koşuluyla, güzergâhın inşaat ve işletme aşamasında kirlenmeyi önleyecek şekilde önlemlerin alınması durumunda izin verilebilir.
5.4. Uzun Mesafe Koruma Alanına İlişkin Hükümler
5.4.1. Bu alanda onaylı Çevre Düzeni Planı ve imar planları geçerlidir. Yeni yapılacak ya da revize edilecek imar planlarında Bakanlığın görüşünün alınması zorunludur.
5.4.2. İmar planı bulunmayan yerleşim alanlarında yapılacak yeni yapılar için Bakanlığın görüşü alınmak koşuluyla 02/11/1985 tarihli ve 18916 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
5.4.3. Doğal afet (deprem, sel, heyelan, yangın gibi) yaşanması durumunda, zarar gören yapıların yeniden inşası veya onarımında Çevre Düzeni Planı, mevcut imar planları, imar planı olmayan alanlarda Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
5.4.4. Bu alanda kalan ve halihazırda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Gönen’e bağlı 4 mahallede de yapılaşma koşulları Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği hükümlerine tabidir.
5.4.5. Tarım alanlarında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrolünde iyi tarım uygulamalarına geçilir, organik tarıma geçilmesi ise teşvik edilir.
5.4.6. Bu alana her türlü atık ve artıkların kontrolsüz bir şekilde dökümüne izin verilmez. Her tür atık ve artıkların, ilgili mevzuat kapsamında gerekli şartları yerine getiren düzenli depolama sahalarında bertarafına, ilgili idare tarafından izin verilebilir.
5.4.7. Bu alanda katı atık aktarma istasyonlarına sızıntı suyu için ilgili mevzuat kapsamında sızdırmazlık sağlanması şartıyla izin verilebilir.
5.4.8. Bu alanda, Organize Sanayi Bölgeleri maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 5000 metreden sonra kurulabilir.
5.4.9. Entegre tesis ve entegre tesis niteliğinde olmayan hayvancılık işletmelerine, atık ve atıksularının içme suyu kalitesini olumsuz etkilemeyecek şekilde ilgili mevzuat kapsamında bertarafının sağlanması şartıyla izin verilebilir.
5.4.10. Maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 2000 ile 5000 metre arasında kalan kısımlarda, tehlikeli atık ve madde üretmeyen ve depolamayan, endüstriyel atıksu oluşturmayan sanayi tesislerine izin verilebilir. Maksimum su seviyesinden itibaren yatayda
5000 metre mesafe dışında kalan alanda ise atıksuları tehlikeli madde içermeyen ve tehlikeli atık üretmeyen yeni sanayi tesislerine izin verilebilir.
5.4.11. Bu alanda, sanayi tesisleri atıksularını sonu atıksu arıtma tesisi ile biten kanalizasyon sistemine deşarj etmek zorundadır. Fiziki şartlar nedeniyle atıksularını kanalizasyon sistemine deşarj edemeyecek münferit sanayiler için Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ndeki alıcı ortama deşarj standartları uygulanır.
5.4.12. Küçük sanayi siteleri atıksularını sonu atıksu arıtma tesisi ile biten kanalizasyon sistemine deşarj etmek zorundadır. Kanalizasyona deşarj standartları, kentsel atıksu arıtma tesisini işleten idare tarafından atıksu arıtma tesisinin özelikleri dikkate alınarak belirlenir ve uygulanır.
5.4.13. Bu alanda mevcut karayollarında genişletme ve tadilat çalışmaları yapılabilir, yeni bir karayolu güzergahı oluşturulabilir.
5.4.14. Mevcut ve yeni yapılacak yollarda dinlenme tesisi, akaryakıt istasyonu ve benzeri diğer faaliyetlere atık ve atıksularını uygun şekilde bertaraf etmeleri ve TSE standartlarına uymaları şartıyla izin verilebilir. Mevcut akaryakıt istasyonları, özel hükümlerin onaylanmasından itibaren bir yıl içinde TSE standartlarına uygun hale getirilir. Bu süre içinde uygun hale getirilmeyen mevcut akaryakıt istasyonları TSE standartlarına uygun hale getirilinceye kadar kapatılır.
5.4.15. Bu alanda 3213 sayılı Maden Kanunu ilgili hükümleri çerçevesinde madencilik faaliyetlerine izin verilebilir. Yıkama işlemi gerektiren maden sahalarında sızdırmasız çökelme havuzları oluşturulur.
6. Deşarj Standartları
Havza kapsamındaki yerleşim birimleri evsel atık sularını Tablo 1 ve Tablo 2 ile verilen deşarj standartlarına göre arıtacaklardır.
NOT: Çocuk bahçesi, ahşap-prefabrik çay ocağı veya kantin, kır kahvesi, büfe, açık spor alanı, günübirlik tesis yapılarından kaynaklı atık sular, "Sağlık Bakanlığının Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik" hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptiklerde toplanarak ve en yakın atık su artıma tesisine taşıyarak evsel atıksularını arıtacaklardır.