T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından işletilen www.icisleri.gov.tr web sitesini ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId) |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
2019 YILI TÜİK VERİLERİNE GÖRE BALIKESİR İLİNDE ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLER
Yem Bitkileri ve Yeşil Ot Üretiminde |
Buğday (Yeşil ot), Çavdar(Yeşil ot) Türkiye’ de |
1.Sırada |
Mısır (Hasıl), Bakla (Hayvan yemi), Fiğ (Macar) (Yeşil ot),Yulaf (Yeşil ot) Türkiye’de |
2.Sırada |
|
Sorgum (Yeşil Ot), Bezelye (Yemlik), Mısır (Silajlık), Yem Şalgamı Türkiye’de |
3.Sırada
|
|
Tritikale (Yeşil ot), İtalyan Çimi Türkiye’de |
4.Sırada |
|
Arpa (Yeşil ot), Fiğ (Adi) (Dane) Türkiye’de |
6.Sırada |
Tahıl ve Diğer Bitkisel Ürünlerde |
Bakla (Yemeklik), Türkiye’de |
2.Sırada |
Çeltik Türkiye’de |
3.Sırada |
|
Bezelye (Kuru), Börülce (Kuru) ,Çavdar (Dane), Türkiye’de |
4.Sırada |
|
Kolza (Kanola),Mürdümük (Dane) Türkiye’de |
7.Sırada |
Sebze Ürünlerinde |
Bamya |
1.Sırada |
Dereotu, Maydanoz ve Kuşkonmaz Türkiye’de |
2.Sırada |
|
Sarımsak (Taze), Biber (Çarliston), Patlıcan Türkiye’de |
3.Sırada |
|
Bakla (Taze), Turp (Beyaz), Domates (Salçalık), Hıyar (Turşuluk) Türkiye’de |
4.Sırada |
|
Börülce (Taze), Kereviz (Kök), Pırasa, Turp (Bayır),Kırmızı Pancar, Roka Türkiye’de |
5.Sırada |
Meyve İçecek ve Baharat Bitkilerinde |
Süpürge Otu Türkiye’de |
1.Sırada |
Zeytin (Yağlık) Türkiye’de |
3.Sırada |
|
Zeytin (Sofralık) Türkiye’de |
4.Sırada |
Çiçek Soğanları |
Çiçek Soğanları üretiminde Türkiye’de |
4.Sırada |
Büyükbaş Hayvanlarda |
Sığır (Kültür) hayvan sayısı ve süt üretiminde Türkiye’de |
3.Sırada |
B.Baş süt üretiminde ve Toplam süt üretiminde Türkiye’de |
5.Sırada |
|
Manda sütü üretiminde Türkiye’de |
6.Sırada |
Küçükbaş Hayvanlarda |
Koyun (Merinos) hayvan sayısı ve süt üretiminde Türkiye’de |
3.Sırada |
Yapağı (Merinos) Üretiminde Türkiye’de |
4.Sırada |
Kümes Hayvanlarında |
Ördek sayısında Türkiye’de |
1.Sırada |
Et Tavuğu sayısında, Türkiye’de |
3.Sırada |
|
Hindi sayısında Türkiye’de |
5.Sırada |
|
Yumurta Tavuğu sayısında Türkiye’de |
6.Sırada |
Arıcılık |
Bal Üretiminde Türkiye’de |
7.Sırada |
Bal Kovanı sayısında Türkiye’de |
10.Sırada |
BALIKESİR İLİ ARAZİ VARLIĞI
Balıkesir yüzölçümü; (Göller dahil) 1.447.300 hektar olup, bunun 387.975 hektarı tarım alanı, 81.916 hektarı çayır mera alanı, 649.116 hektarı orman alanı ve 328.294 hektarı tarım dışı arazi olarak kullanılmaktadır.
Arazi Dağılımı |
Alanı (hektar) |
Toplam yüzölçümüne Oranı (%) |
Tarım Alanı |
387.975 |
26,81 |
Çayır-Mera Alanı |
81.915 |
5,66 |
Orman Alanı |
649.116 |
44,85 |
Tarım Dışı Arazi |
328.294 |
22,68 |
TOPLAM |
1.447.300 |
100 |
* Yukarıdaki veriler TÜİK rakamlarıdır.(Çayır-Mera ve Orman Alanı verileri İl Müdürlüğü verileridir.)
Ülke Geneli Arazi Varlığı
|
Tarım Alanı(ha) |
Çayır-Mera Alanı(ha) |
Orman Alanı(ha) |
Türkiye |
23.094.924 |
14.617.000 |
22.622.000 |
Balıkesir |
387.975 |
81.915 |
649.115 |
Türkiye’ye Oranı % |
1,68 |
0,56 |
2,87 |
* Tablodaki bilgiler TÜİK verileridir.( Çayır-Mera ve Orman Alanı verileri İl Müdürlüğü verileridir.)
TARIM ARAZİSİ DAĞILIMI
İlimiz tarım arazileri içerinde en geniş alanı 246.785 hektar ile tarla alanları oluşturmakta olup, bunu 83.050 hektar ile zeytinlik alanlar takip etmektedir.
Balıkesir İli Tarım Arazisi Dağılımı
Arazi Dağılımı |
Alanı (hektar) |
Toplam Tarım Arazisine Oranı (%) |
Tarla Arazisi |
246.785 |
63,61 |
Zeytinlik |
83.050 |
21,40 |
Bağ-Bahçe Ziraati Arazisi |
1.360 |
0,35 |
Sebze Ziraati Arazisi |
26.566 |
6,85 |
Meyvelik-dutluk |
10.975 |
2,83 |
Süs Bitkileri |
44 |
0,01 |
Nadas Arazisi |
19.195 |
4,95 |
GENEL TOPLAM |
387.975 |
100 |
* 2019 Yılı TÜİK verileridir.
TARLA BİTKİLERİ ÜRETİMİ
2019 Yılı TÜİK verilerine göre;
İlimizde yetiştirilen ve ekonomik öneme sahip Tarla Bitkilerinin başında (üretime göre), 1.643.418 ton üretim ile Slajlık Mısır gelmektedir. Bunu; 271.595 ton ile Buğday (Diğer), 118.620 ton ile Çeltik, 39.248 ton ile Arpa (Diğer) ve 27.752 ton üretim ile Çavdar (Dane) izlemektedir.
ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİ VERİLERİ |
|||
Ürünler |
TÜİK VERİLERİ |
||
2019 |
|||
Ekilen Alan |
Üretim |
Verim |
|
Slajlık Mısır |
317.690 |
1.643.418 |
5.173 |
Buğday (Diğer) |
986.506 |
271.595 |
275 |
Çeltik |
158.600 |
118.620 |
748 |
Arpa (Diğer) |
127.108 |
39.248 |
309 |
Çavdar (Dane) |
92.037 |
27.752 |
302 |
* 2019 Yılı TÜİK verileridir.
SEBZE ÜRETİMİ
2019 Yılı TÜİK verilerine göre;
İlimizde yetiştirilen ve ekonomik önem arz eden sebzelerin başında 444.595 ton üretim ile Domates, 73.731 ton üretim ile Karpuz, 73.427 ton üretim ile Biber, (Dolmalık-Salçalık-Sivri) 70.495 ton üretim ile Kavun ve 48.819 ton üretim ile Patlıcan gelmektedir.
ÖNEMLİ SEBZE ÜRÜNLERİ VERİLERİ |
|||
Ürünler |
TÜİK VERİLERİ |
||
2019 |
|||
Ekilen Alan |
Üretim |
Verim |
|
Domates (Sofralık ve Salçalık) |
67.030 |
444.595 |
6.633 |
Karpuz |
19.149 |
73.731 |
3.850 |
Kavun |
36.138 |
70.495 |
1.951 |
Biber (Çarliston-Dolmalık-Salçalık, Kapya- Sivri) |
31.069 |
73.427 |
2.363 |
Patlıcan |
8.165 |
48.819 |
5.979 |
* 2019 Yılı TÜİK verileridir.
YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ
2019 Yılı TÜİK verilerine göre;
İlimizde Yem Bitkileri Üretiminde Silajlık Mısır 317.690 dekar alan ve 1.643.418 ton üretimle 1’inci sırada yer almaktadır. Silajlık Mısırda dekara ortalama verim 5.173 kg.’dır. Ekiliş olarak bunu; Yulaf (Yeşil Ot), Buğday (Yeşil Ot), Fiğ(Yeşil Ot) ve Yonca (Yeşil Ot) üretimi izlemektedir.
ÖNEMLİ YEM BİTKİLERİ VERİLERİ |
|||
Ürünler |
TÜİK |
||
2019 |
|||
Ekilen Alan |
Üretim |
Verim |
|
Mısır (Silajlık) |
317.690 |
1.643.418 |
5.173 |
Yulaf (Yeşil Ot) |
252.193 |
468.572 |
1.858 |
Buğday (Yeşil Ot) |
93.620 |
199.145 |
2.127 |
Fiğ (Yeşil Ot) |
72.628 |
148.518 |
1.903 |
Yonca (Yeşil Ot) |
52.700 |
221.569 |
4.305 |
* 2019 Yılı TÜİK verileridir.
MEYVECİLİK ÜRETİMİ
2019 Yılı TÜİK verilerine göre;
İlimiz ekonomisinde Zeytin ve Zeytinyağı önemli bir yere sahiptir. İlimizde 830.497 dekar alanda 163.132 ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunu; 12.553 ton üretim ile üzüm, 10.812 ton üretim ile elma, 7.789 ton üretim ile mandalina ve 5.423 ton üretim ile şeftali takip etmektedir.
ÖNEMLİ MEYVE ÜRÜNLERİ VERİLERİ |
|||||
ÜRÜNLER |
TÜİK |
||||
2019 |
|||||
Toplu |
Üretim |
Ağaç |
Toplam Meyve |
Toplam |
|
Zeytin |
830.497 |
163.132 |
15 |
11.085.551 |
503.547 |
Üzüm |
13.595 |
12.553 |
923 |
- |
- |
Elma |
8.388 |
10.812 |
28 |
391.970 |
98.012 |
Mandalina |
8.030 |
7.789 |
33 |
239.010 |
15 |
Şeftali |
4.553 |
5.423 |
28 |
192.190 |
10.100 |
* 2019 Yılı TÜİK verileridir.
2002-2019 yılı üzüm verimleri dekara (Kg/Da) verimdir.
ENDÜSTRİYEL BİTKİLER
2019 Yılı Endüstriyel Bitkiler |
|||
Ürünler |
Ekiliş (Da) |
Üretim (ton) |
Ort. Verim (Kg/Da) |
Şeker Pancarı |
2.375 |
13.000 |
5.474 |
Haşhaş(Kapsül) |
15.489 |
645 |
46 |
Anason |
500 |
35 |
70 |
Süpürge otu |
3.700 |
1.243 |
336 |
Pamuk(Kütlü) |
2.101 |
939 |
447 |
Tütün |
15.387 |
1.374 |
89 |
* 2019 Yılı TÜİK verileridir.
2019 YILI BALIKESİR İLİ SÜS BİTKİLERİ KESİN ÜRETİM VERİLERİ |
||
Ürün Çeşidi |
Ekilen Alan |
Üretim |
Çiçek Soğanları |
238.615 |
4.239.235 |
Dış Mekan Süs Bitkileri |
193.072 |
628.580 |
İç Mekan Süs Bitkileri |
3.000 |
60.000 |
TOPLAM |
434.687 |
4.927.805 |
*2019 yılı TÜİK verileridir.
2019 YILI BALIKESİR İLİ ZEYTİN VARLIĞI |
|
Meyve veren yaşta ağaç sayısı(adet ) |
11.085.551 |
Meyve vermeyen yaşta ağaç sayısı(adet) |
503.547 |
Toplam Üretim (ton) |
163.132 |
Sofralık üretimi (ton) |
41.632 |
Yağlık üretimi (ton) |
121.500 |
*2019 Yılı TÜİK verileridir.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI
2019 Yılı TÜİK verilerine göre:
İlimizde 536.855 adet Büyükbaş (Sığır Kültür, Sığır Kültür Melezi, Sığır Yerli) ve 6.369 adet Manda varlığı mevcuttur.
Yıllar İtibariyle Büyükbaş Hayvan Varlığı
|
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
Sığır |
544.965 |
523.022 |
508.793 |
520.792 |
538.682 |
536.855 |
Manda |
2.504 |
3.622 |
3.694 |
4.332 |
4.620 |
6.369 |
*2019 Yılı TÜİK verileridir.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI
2019 Yılı TÜİK verilerine göre: İlimizde toplam 1.283.958 adet Küçük Baş hayvan varlığı bulunmakta olup, bunun 1.112.323 başı Koyun (Koyun-Yerli ve Koyun-Merinos) dur. 171.635 ‘i ise Kıl keçisidir.
Yıllar İtibariyle Küçükbaş Hayvan Varlığı
|
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
Koyun |
816.290 |
792.896 |
796.947 |
984.381 |
1.006.072 |
1.112.323 |
Keçi |
212.058 |
207.334 |
194.574 |
188.518 |
183.782 |
171.635 |
*2019 Yılı TÜİK verileridir.
KÜMES HAYVANCILIĞI( KANATLI ÜRETİMİ)
2019 Yılı TÜİK verilerine göre:
Tek dönemde 25.761.143 adet Broiler üretimi yapılmış olup, ortalama 5 dönemlik broiler üretimi yapılmaktadır. İlimizde 6.573.494 adet Yumurtacı Tavuk, 152.698 adet Hindi üretimi yapılmaktadır.
Kanatlı Broiler yetiştiriciliği sözleşmeli üretim sistemine göre yapılmakta olup, ilimizde entegre üretim tesisleri bulunmaktadır.
Yıllar İtibariyle Kanatlı Üretimi
|
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
Broiler |
25.533.677 |
24.274.239 |
23.521.323 |
26.875.790 |
26.160.569 |
25.761.143 |
Yum. Tavuk |
6.583.220 |
6.621.065 |
7.086.781 |
7.379.485 |
6.868.436 |
6.573.494 |
Hindi |
155.983 |
88.695 |
74.061 |
124.907 |
72.446 |
152.698 |
*2019 Yılı TÜİK verileridir.
ARICILIK
Yıllar İtibariyle Kovan Sayıları
|
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
Eski Kovan |
1.181 |
1.269 |
1.223 |
907 |
856 |
785 |
Fenni Kovan |
152.148 |
165.893 |
166.968 |
166.454 |
172.025 |
169.647 |
Toplam |
153.329 |
167.252 |
168.191 |
167.361 |
172.881 |
170.432 |
*2019 Yılı TÜİK verileridir.
HAYVANSAL ÜRETİM
Yıllar İtibariyle Hayvansal Üretim Miktarı (Ton)
|
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
Süt |
790.732 |
747.842 |
716.926 |
696.198 |
714.119 |
724.489 |
Tavuk Eti |
251.142 |
252.267 |
259.532 |
309.943 |
325.829 |
338.757 |
Yumurta(1000 Ad.) |
1.274.308 |
914.098 |
993.908 |
983.904 |
1.085.171 |
972.818 |
Bal |
2.638 |
3.213 |
3.105 |
3.261 |
2.618 |
2.480 |
Yün |
1.700 |
1.650 |
1.665 |
2.086 |
2.131 |
2.362 |
Kıl Üretimi |
94 |
91 |
86 |
85 |
85 |
80 |
*2019 Yılı TÜİK verileridir.