Dünya Meteoroloji Teşkilatı ana sözleşmesinin 23 Mart 1950 tarihinde yürürlüğe girmesi nedeniyle, 23 Mart meteoroloji biliminin hayatımızdaki önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Dünya Meteoroloji Günü" olarak kutlanmaktadır.
Yakın geçmişte ve günümüzde yaşanan doğal felaketler ve gelecek 100 yıl boyunca iklimde belirgin değişikliklerin olacağı yönündeki tahminler dikkate alındığında, iklim ve havanın; sağlık, çevre ve sosyo-ekonomik yönden üzerinde durulmasını zorunlu kılmaktadır.
İklim tahminlerine dayanan bilimsel bilgiler ve bunlara istinaden şekillendirilen hizmetler; yaklaşan fırtınalara, sel, taşkın ve sıcak hava dalgalarına daha hazırlıklı olmamızı sağlayacak, tarım, orman, ulaşım vb. alanlarda güvenliği artıracak ve önceden alınacak tedbirler, doğal afetlerin en az zararla atlatılmasına yardımcı olacaktır.
Son yıllarda iklimde gözlenen değişimler, gelişen dünya ve artan nüfus yoğunluğu, hava ve iklim olaylarına karşı her zamankinden daha fazla hassas ve hazırlıklı olmamızı gerektirmektedir. Özellikle son yıllardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu, uydu ve bilgisayarların meteorolojik çalışmalarda kullanılması ile erken uyarı sistemleri daha etkin hale gelmiş, doğal afetlere karşı zamanında tedbirlerin alınması sağlanmıştır.
Ülkemiz afete maruz kalma ve afet tehlikesine karşı dezavantajlı bir konumdadır. Afetlerin önlenmesinde ve zararlarının asgariye indirilmesinde erken uyarı ve zaman kaybetmeden tedbirlerin alınmasında önemli ve etkin rol oynayan tüm meteoroloji çalışanlarımızın 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’nü kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.